5 Dhyani Boeddha

 

 De 5 dhyani-boeddha's worden ook wel de transcendente Boeddha's, de Jina's (Overwinnaars) en de Tathagata's (Volmaakten) genoemd. Iedere dhyani-boeddha vertegenwoordigt het hoofd van een familie in dit systeem van indeling. Dit systeem is dus een ordening van groepen van eigenschappen in bepaalde families. Één bepaalde dhyani-boeddha is het hoofd van een familie. Alle vijf families bij elkaar zijn de totale spirituele eigenschappen van de kosmische

 

Amogasiddhi Boeddha

Eén van de vijf Dhyani Boeddha´s. Amoghasiddhi symboliseert o.a. expressieve kracht, volkomen vreugde en realiserende wijsheid. Zijn visualisatiekleur is groen en hij is verbonden met het geheime of eerste chakra. De mantra van Amoghasiddhi is: Om Ah Amoghasiddhi Hum. In veel huizen vindt men tegenwoordig een meditatieve plek met een boeddhabeeld, waaromheen bloemen, kaarsen, geuren en afbeeldingen van dierbaren. Het is de plek waar men dagelijks even tot bezinning komt en mediteert.

 

Ratnasambhava Boeddha

Ratnasambhava één van de vijf Dhyani Boeddhas. Ratnasambhava symboliseert vrijgevigheid en de wijsheid van gelijkmoedigheid. Zijn visualisatiekleur is geel en hij is verbonden met het navelchakra. De mantra van Ratnasambhava is: Om Ah Ratnasambhava Hum. In veel huizen vindt men tegenwoordig een meditatieve plek met een boeddhabeeld, waaromheen bloemen, kaarsen, geuren en afbeeldingen van dierbaren. Het is de plek waar men dagelijks even tot bezinning komt en mediteert.

 

Akshobya Boeddha

Eén van de vijf Dhyani Boeddha´s. Akshobya symboliseert o.a. expressieve kracht, volkomen vreugde en realiserende wijsheid. Zijn visualisatiekleur is blauw en hij is verbonden met het hart chakra. Akshobya Boeddha symboliseert de zuivere verbintenis met een Goeroe of leraar in stand houden. De rechterhand die de aarde aanraakt symboliseert dat de aardse problemen zijn overwonnen en hij het nirvana is binnen gegaan. In veel huizen vindt men tegenwoordig een meditatieve plek met een Boeddha beeld, waaromheen bloemen, kaarsen, geuren en afbeeldingen van dierbaren. Het is de plek waar men dagelijks even tot bezinning komt en mediteert.

 

Amithaba Boeddha

Amithaba Boeddha uit de Japanse traditie. Het is de meest populaire Boeddhavorm in Japan. Amithaba is één van de vijf Dhyani Boeddha´s; hij symboliseert de wijsheid van onderscheidend bewustzijn en geheime taal. Zijn visualisatiekleur is rood en hij is verbonden met het keelchakra. De mantra van Amithaba is: Om Ah Amithaba Hum.

In veel huizen vindt men tegenwoordig een meditatieve plek met een favoriet boeddhabeeld, waaromheen bloemen, kaarsen, geuren en afbeeldingen van dierbaren. Het is de plek waar men dagelijks even tot bezinning komt en mediteert.

 

Vairochana Boeddha

Vairochana Boeddha, één van de vijf Dhyani Boeddha´s. Vairochana symboliseert kristal heldere intelligentie, spiegelende wijsheid en pacificerende kracht. Zijn visualisatiekleur is wit en hij is verbonden met het kruinchakra. De mantra van Vairochana is: Om Ah Vairochana Hum. In veel huizen vindt men tegenwoordig een meditatieve plek met een boeddhabeeld, bloemen, kaarsen, geuren en afbeeldingen van dierbaren verzameld. Het is de plek waar men dagelijks even tot bezinning komt en mediteert.